Drie duurzame scholen
- Bouwbedrijf
22-06-2021
Duurzaamheid is een veel besproken thema. Ook bij het bouwen van scholen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Denk aan zonnepanelen, veel groen en aan energieneutrale gebouwen. Maar ook kunnen we denken aan werkpleinen waar kinderen samenkomen en waar ze zelfs met zand in de zakken van thuiskomen. Scholen waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en dus met de toekomst van de kinderen. Wij, Bouwbedrijf van Stiphout dragen bij aan het produceren van duurzame scholen, waarbij we unieke gebouwen realiseren, met een oog op de toekomst. Hierbij een top drie van duurzame scholen.
1. Het Mooiste Blauw
Een bijzondere school, waarbij de pijlers gericht zijn op samen spelen, ervaren, ontdekken en onderzoeken. Het Mooiste Blauw is gevestigd in Nuenen en opende in 2020 haar deuren. De Opwettense Watermolen van Vincent van Gogh is als uitgangspunt meegenomen in het ontwerp door EN|EN architecten uit Eindhoven. De school bestaat uit drie delen met houtgevels waardoor het een transparante buitenschil heeft. Bij de entree is een prominente plek voor schoolkonijnen- en kippen en de leeromgeving beperkt zich niet tot de muren van het klaslokaal. Dit maakt Het Mooiste Blauw een bijzondere school waar rekening is gehouden met veel groen en energieneutrale ruimtes.
2. Brede Bossche School Nieuw Zuid
De Bossche Brede School Nieuw Zuid is meer dan een school alleen. Het is een MFA die onderdak biedt aan een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang, schoolbieb, computerhuis, wijktheater en sportzaal. De school heeft een award gewonnen voor het toepassen van de combinatie van passief bouwen en frisse scholen. De school is op een traditionele, stabiele, degelijke en solide manier gebouwd. Dit draagt bij aan de lange levensduur van het gebouw. Daarnaast is het goed geïsoleerd, waardoor er geen energie verloren gaat en door het toepassen van passieve warmtebronnen verwarmt het gebouw zichzelf. Het gebouw heeft een gezond binnenklimaat, wat ook wel het Frisse concept* genoemd wordt. Het ontwerp wat gemaakt is door Compen architecten bestaat uit twee bouwvolumes met daartussen een transparante openbare ruimten. Binnen het houten volumen bevindt zich het kindcentrum en het bakstenen gedeelte herbergt de multifunctionele ruimten.
* Een frisse school is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.
3. Kindcentrum Nijnsel
Kindcentrum Nijnsel is nog in uitvoering, maar het plan wat ontworpen is door Frenck en Scholl architecten staat vast. Hierbij wordt Kindcentrum Nijnsel een volledig energieneutraal schoolgebouw. Het schoolgebouw wordt gelijkvloers met natuurlijke steentinten en houten afwerking. Op het dak komen zonnepanelen en daaronder een grasmat die fungeert als natuurlijke airco. Kindcentrum Nijnsel bestaat uit 8 lokalen en twee leerpleinen. Op het leerplein kunnen leerlingen zelfstandig of in groepjes aan opdrachten werken.
Daktuin als natuurlijke airco, hoe zit dat dan? Op het dak van de eerste en tweede verdieping wordt een groendaksysteem gemaakt van 1500 m². Daarmee heeft de school twee voetbalvelden aan groendak. De beplanting zal bestaan uit 7 tot 9 verschillende soorten vetplanten. Het groendakysteem kan veel regenwater opvangen en dit tijdelijk vasthouden. Het regenwater wordt met vertraging afgevoerd of komt ten goede aan de beplanting. Vervolgens zal het regenwater verdampen en zo heeft het een verkoelend effect op de omgeving.