Gemeente Best selecteert winnend plan Jan Pietersz Coenstraat
- Projectontwikkeling
27-06-2024
NIEUWSBERICHT – Gemeente Best heeft Van Stiphout Projectontwikkeling verkozen tot winnaar voor de ontwikkeling en realisatie van het nieuwbouwproject aan de Jan Pietersz Coenstraat in Best. De ontwikkelaar was één van marktpartijen die een plan voor deze herontwikkeling heeft ingediend. In de nieuwbouw komen veertien appartementen voor starters en vitale ouderen.
Bijzonder concept
De gemeente koos voor het plan van Van Stiphout op basis van drie redenen:
- Prijs
- Woon-, zorg- en leefconcept
- Klimaatadaptatie en energie
In het winnende concept wonen starters en senioren onder één dak. Dit biedt nieuwe mogelijkheden en stimuleert waardevolle ontmoetingen tussen generaties. Deze opzet onderstreept de visie van de ontwikkelaar op betaalbare en innovatieve huisvesting voor zowel jongvolwassenen als actieve senioren. Buurtbewoners worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd over het plan.
Samenwonen stimuleren
Het concept spoort starters en vitale ouderen aan om samen een betrokken bewonersgroep te vormen die elkaar vooruit helpt in de maatschappij. Diverse onderdelen in het project stimuleren de informele ontmoeting tussen de bewoners onderling en de buurt, zoals een boombank, jeu-de-boulesbaan en gezamenlijke moestuin. Op de begane grond komt de Bestse Woonkamer; een ontmoetingsruimte van, voor en door de bewoners van de appartementen die aanzet tot betrokkenheid en participatie, ook met de buurt. De ontwikkelaar biedt een budget voor de aankleding en inrichting; het is aan de bewoners om aan te geven hoe zij dit budget willen besteden.
Energiezuinig en klimaatadaptief
Duurzaamheid is belangrijk bij deze starters- en seniorenwoningen. Het zijn nul-op-de-meterwoningen (NOM), dus zeer energiezuinig: gasloos, met warmtepomp en voorlopig energielabel A++++. Ook qua materiaal is het project opvallend duurzaam met hergebruikte materialen of een extra duurzame variant, zoals isolatie op basis van het biobased bouwmateriaal vlas en CO2-negatieve gevelstenen. Regenwater wordt opgevangen met sedumbeplanting, regentonnen en een wadi. Nestkasten en insectenhotels bieden ten slotte schuilplaats aan vogels en insecten.