Deel 2: Herbouw De Gouden Leeuw

De Gouden Leeuw maakt deel uit van de rijke historie van Sint-Oedenrode. Het pand was ooit burgemeesterswoning, een hotel-restaurant en de laatste bestemming was een café. In die hoedanigheid was het een belangrijk trefpunt voor het Rooise verenigingsleven. 

In 2002 sloot De ‘oude’ Gouden Leeuw haar deuren. Harrie en Mia Dahmen waren de laatste eigenaren en verkochten het pand aan Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling. Het duurde een aantal jaren voordat de gemeente Sint-Oedenrode en Gebr. van Stiphout Projectontwikkeling overeenstemming hadden over de bouwplannen. Door het getouwtrek stond het pand eerst 5 jaar te verpieteren aan de Markt, iets wat voor ons en veel Rooienaren een doorn in het oog was. Uiteindelijk werd overeenstemming bereikt over de herbouw van De Gouden Leeuw en kon de sloop van het oude pand van start gaan. (tekst gaat verder onder de foto)

De oude boog van de toegangspoort en het ornament werd behouden tijdens de sloop

De sloop verliep ook niet zonder slag of stoot. Een aantal delen van het oude pand werden als monumentaal aangemerkt, waaronder de kelder. Een van de twee middeleeuwse tongewelven is bewaard gebleven en geïntegreerd in de nieuwbouw. De sloop van het volledige pand werd met de grootste voorzichtigheid uitgevoerd en er zijn zoveel mogelijk oude materialen zoals stenen en ornamenten bewaard gebleven. Deze materialen zijn in de nieuwbouw zichtbaar teruggekomen. Aan de zijkant van het gebouw is de karakteristieke toegangspoort behouden. Door gebruik te maken van authentieke elementen, zoals de smeedijzeren hekjes voor de ramen en de grote overstekken wordt het verleden en heden met elkaar verbonden.

Uiteindelijk ging in 2010 ging de herbouw van De Gouden Leeuw uiteindelijk van start en werd deze eind 2011 opgeleverd. Inmiddels is De Gouden Leeuw weer een belangrijk horecatrefpunt in het Rooise Centrum dankzij de uitbaters Paul en Syreeta van der Vleuten.

 

 

50 jaar 50 verhalen